دزیمتری

انواع قرائتگر RFID و انواع آنتن RFID

انواع قرائتگر RFID یا RFID Reader  | انواع آنتن RFID یا RFID Antenna :

به طور کلی تجهیزات ارتباطی در تکنولوژی RFID شامل دو سخت افزار قرائتگر RFID و آنتن RFID می شود. هر یک از این تجهیزات در ایجاد ارتباط نقش دارند. به زبان ساده، در پیاده سازی پروژه های RFID ، قرائتگر RFID باید با استفاده از آنتن RFID که به آن متصل شده است، اطلاعات تگ های RFID را بخواند و آنها را از طریق شبکه به نرم افزار مربوطه منتقل و ثبت نماید.

 

انواع قرائتگر RFID

قرائتگر RFID دستگاهی است که به طور بی سیم از طریق آنتن با تگ های RFID ارتباط بر قرار کرده و اطلاعات دریافت شده از تگ را، از طریق اتصال به کامپیوتر و یا شبکه، به بانک اطلاعاتی نرم افزار مربوطه منتقل می کند. نکته دیگر اینکه به عنوان منبع تغذیه وظیفه انتقال برق مورد نیاز برای آنتن را نیز به عهده دارد. بدین ترتیب امکان انجام عملیات های مختلف را برای ما میسر می کنند ؛ عملیاتی همچون: انبارگردانی ، سرشماری و آمارگیری، کنترل تردد ، جستجوی یک تگ خاص در محیط میدانی، نوشتن بر روی حافظه تگ ها ( Encode کردن تگ ها ) و … .

قرائتگرهای RFID در انواع ثابت و سیار وجود دارند و با توجه به قابلیت ها و مشخصات فنی خود، می توانند چیزی در حدود 100 الی 500 تگ الصاق شده را در لحظه شناسایی و اطلاعات آنها را ثبت کنند. طراحی های مختلفی برای چیپ ها و ماژول قرائتگرهای RFID وجود دارد. برخی از انواع قرائتگرهای RFID ، آنتن فوق الذکر را نیز بر روی خود دارند ( آنتن و قرائتگر یکپارچه شده ) ، که اصلاحا به آنها آنتن و قرائتگر Embedded می گویند؛ لذا در این گونه از قرائتگرها ، نیازی به اتصال آنتن خارجی وجود ندارد. قرائتگرهای ثابت RFID برای ارسال سیگنال ، اطلاعات و دستورات به تگ ها، به آنتن نیاز دارند. همچنین پورت اتصال به سنسورهای خارجی و چراغ ها را نیز دارا می باشند تا کاربر را از موفقیت عملیات آگاه کند. از جمله موارد دیگری که در عملکرد سیستم تاثیر بسزایی دارند عبارت است از: کابل ها، تگ ها و در نهایت آنتن ها.


انواع آنتن RFID

آنتن های RFID با کمک قرائتگرهای RFID قابلیت استفاده دارند و برای ارتباط با تگ های RFID مورد استفاده قرار می گیرند. آنتن ها، جریان الکتریکی را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل کرده و آنها را در محیط اطراف منتشر می کنند. زمانی که این امواج به آنتن تعبیه شده در تگ ها می رسند، مجدد به جریان الکتریکی تبدیل می شود و تگ با استفاده از آن جریان الکتریکی به کار می افتد و اطلاعات خود را منتشر می کند. آنتن های RFID نیز دارای انواع مختلفی هستند و انتخاب آنتن باید بر اساس شرایط محیطی و کاربرد مورد نظر باشد. دو نوع از معمول ترین و پر استفاده ترین نوع آنتن ها عبارتند از :

1) آنتن انتشار خطی ( Linear Polarization Antenna )

2) آنتن انتشار دایره ای ( Circular Polarized Antenna )

 

آنتن های انتشار خطی ، دامنه و برد عملیاتی بیشتری داشته ( فاصله های دورتر را مورد پوشش قرار می دهند ) و نیروی بیشتری دارند. بنابراین می توانند برای خواندن تگ ها از اجسام مختلف عبور کنند. آنتن های انتشار خطی نسبت به جهت گیری تگ ها حساس هستند. این بدین معنی است که بسته به زاویه و قرارگیری تگ، آنتن خطی ممکن است در خواندن تگ دچار مشکل شود. آنتن های انتشار دایره ای از نظر فاصله تحت پوشش و نیرو از آنتن های انتشار خطی ضعیف تر هستند. اما مانند آنتن های خطی مشکل جهت گیری را ندارد و تقریبا می توانند تگ ها را در هر جهتی که قرار دارند، بخوانند.

در انتخاب آنتن مناسب، فاصله تگ ها و قرائتگر پارامتر مهمی است. این فاصله را ” فاصله خوانش ” و یا ” برد ” می نامند. آنتن های RFID را بر اساس فاصله خوانش به دو گروه کلی می توان تقسیم کرد:

الف) آنتن برد کوتاه (near-field)

ب) آنتن برد بلند (far-field)

 

در کاربردهای برد کوتاه ، فاصله خوانش کمتر از ۳۰ سانتی متر است و آنتن ها از کوپلینگ های مغناطیسی برای تبادل نیرو میان تگ و قرائتگر استفاده می کنند ، همچنین خوانایی تگ ها با حضور دی الکتریک هایی مانند آب و فلزات دچار اختلال نمی شود.

اما در کاربردهای برد بلند ، فاصله میان تگ و قرائتگر بیش از ۳۰ سانتی متر بوده و در شرایطی تا چند ده متر می تواند باشد. آنتن های برد بلند از کوپلینگ های الکترومغناطیسی استفاده می کنند و حضور دی الکتریک ها ، می تواند ارتباط میان تگ و قرائتگر را تضعیف کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × پنج =